Der kan være flere årsager til at blinde gerne vil have hjælpe fra et dyr – som fx en førerhund, der kan hjælpe med at finde vej på sikker vis. Dog findes der personer, som har allergi, og som derfor ikke kan nyde godt af en førerhund. De personer kan i stedet vælge at have en førerpony.

Førerponyer lever længere tid

En af de sværeste ting ved at have en hund er, at deres levetid er forholdsvis kort og det kan være svært at skulle sige farvel til sin nære ven efter 15-20 år. Derfor er det en stor fordel, at de miniatureheste, som man kan have som førerpony, kan leve i helt op til 50 år.

Den amerikanske miniaturehest Digby – den første britiske guidehest

I mere end et årti har det været muligt at søge om at få tildelt en førerpony i USA, og i 2018 kom konceptet også over på den anden side af Atlanterhavet. I februar 2018 kunne folk i Storbritannien for første gang støde på guidehesten Digby i gadebilledet i Blackburn.

Digbys ejer hedder Mohammed Salim Patel, og han er bange for hunde og derfor måtte han give slip på drømmen om at have et assistancedyr. Men takket været den amerikanske miniaturehest Digby kan Salim nu gå hvor som helst. Hesten er 0,7 meter høj og den er fuld i gang med sin optræning som den første guidehest i Storbritannien.

Katy Smith, som opdrættede Digby, er en af fortalerne for bedre rettigheder for de personer, som er afhængige af heste som et alternativ til de mere traditionelle førerhunde. Smith fortalte Daily Telegraph i Storbritannien, at hun arbejder sammen med de lokale politikere i håbet om at kunne regulere retningslinjerne for, at heste kan bruges som et alternativ til førerhunde.

I lovgivningen har hunde i dag ret til at komme med ind på cafeer og restauranter, da de står nævnt i lovgivningen. Smith arbejder for at få ændret reglerne til at der står “dyr” i stedet for “hunde” og for at dette skal ske skal hygiejne-myndighederne godkende, at heste som fx Digby må komme med ind på cafeer og restauranter, hvis de har en enhed på dem, der indikerer, at de ikke efterlader ekskrementer på gulvet. Her er der tale om en form for undertøj, som skal overbevise dem, der står for hygiejnen.

Smith udtalte til Daily Telegraph: “Da det er den første (miniaturehest som førerpony red.), så handler det om at få budskabet delt på bedste vis, at folk kommer ind på vores side, og at folk får en idé om de fordele en miniaturehest kan give ved at hjælpe en person med at leve et normalt liv.”

Det bliver spændende at følge Digby’s historie i Storbritannien og om budskabet bliver spredt på så positiv vis, at der måske også fremover vil være førerponyer i Danmark.